20 C
Sarajevo
07/15/2024
Jutarnji
NaslovnicaLifestyle"Prijatelj s povlasticama": Zašto se upuštamo u takav odnos

“Prijatelj s povlasticama”: Zašto se upuštamo u takav odnos

Iako „prijatelji s povlasticama“ nisu tako nov koncept, nekad je teško dokučiti prave razloge za prepuštanje ovakvom odnosu.

Nema večere, nema kina, nema romantike. Jasno je zbog čega ste se sreli.

Ako uživate u slobodnom statusu, neobavezan seks s dragim prijateljem za kojeg nikad niste poželjeli da vam postane partner može donijeti zabavne trenutke.

Usputni seks

A u jednoj stvari je caka – koliko dobro poznajete i osluškujete sebe, toliko dobrog može donijeti usputni seks.

Ipak, psiholozi upozoravaju da ovo baš nije odnos iz kog će obje strane garantovano izaći neoštećene.

Prva zabluda je uvjeravati se da ste samo u avanturističkom raspoloženju, a zapravo žudite za bliskošću i podrškom. Tada, nakon usputnog seksa (koliko god dobar bio), slijedi otupljenost jer nedostaje emocionalne povezanosti, napominju psiholozi. Mudro je izbjegavati liječenje slomljenog srca seksom s nekim trećim.

Emocije su tada toliko uzburkane da se osjećaj tuge može samo produbiti, savjetuju psihijatri. Iako usputne avanture s nekim ko vam je blizak imaju svoje čari, zapitajte se zašto stojite u mjestu. Održavanje veze koja to zapravo nije može podsvjesno zatvoriti vrata novim prilikama. Svaki odnos bi trebalo da oslikava čovjeka i njegove emocije, a nakon što se postigne takva iskrenost – slijedi ogromno zadovoljstvo.

Ako niste emocionalno ravnopravni, slijedi tuga

Jedna od zamki neobaveznog seksa s prijateljem je to što on stvarno može da počne da vam se sviđa. Tada se “odnos snaga” mijenja jer više niste emocionalno ravnopravni, a vi rizikujete povrijeđena osjećanja ako on i dalje misli da je sve po starom.

Zbog prijatelja za seks prestaje potraga

Iako može biti praktično imati zgodnog prijatelja koji vam je uvijek na raspolaganju, činjenica da vam je seks tako lako dostupan može vas učiniti lijenim za nove potrage. Važno je da zbog prijatelja s povlasticama ne zapostavite izlaske s drugima.

Čisto fizičkim odnosom se navikavate da negirate emocije

Imajući čisto fizički odnos s nekim, mozak se nauči da diže “zid” i negira emocije, upozoravaju psiholozi. To je odbrambeni mehanizam kojim se štitite od povrijeđenosti. Problem nastaje kad upoznate nekog novog kome se ne možete otvoriti, prenose 24sedam.rs.

POVEZANI PROIZVODI

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

- Advertisment -
Jutarnji

NAJPOPULARNIJE

NEDAVNI KOMETARI