25 C
Sarajevo
05/20/2024
Jutarnji
NaslovnicaVijestiPrivezani, s povezom oko očiju, u pelenama

Privezani, s povezom oko očiju, u pelenama

Tri izraelska zviždača koji rade u pustinjskom kampu Sde Teiman, mjestu za držanje Palestinaca privedenih tokom izraelske invazije na Gazu, tvrde kako su svjedočili zlostavljanjima koje je izvršavala izraelska vojska, uključujući vezanje zatvorenika, vezanje očiju i prisiljavanje na nošenje pelena. Priču je objavio CNNa prenijeli su je i drugi međunarodni mediji.

“Rečeno nam je da se ne smiju kretati. Trebaju sjediti uspravno. Nije im dopušteno razgovarati. Ne smiju zaviriti ispod poveza”, kazali su izraelski zviždači, piše Guardian, pozivajući se na izvještavanje CNN-a.

Prema istim izvorima, stražari su dobili upute da nametnu tišinu uzvikivanjem “uskot” (na arapskom “ušuti”) te da identificiraju i kazne problematične pojedince.

Svjedoci su rekli CNN-u da je ustanova, nekih 18 milja od granice s Gazom, podijeljena na dva dijela: ograđene prostore u kojima je oko 70 palestinskih zatvorenika iz Gaze smješteno pod ekstremnim fizičkim mjerama ograničenja i poljsku bolnicu “gdje se povrijeđeni zatvorenici imobiliziraju, nose pelene i hrane kroz slamke”.

Prema tvrdnjama zviždača, premlaćivanja su bila osvetničke prirode i nisu bila namijenjena prikupljanju obavještajnih podataka. “Ubijeni su iz osvete. Bila je to kazna za ono što su [Hamas] učinili 7. oktobra i kazna za ponašanje u kampu”.

Jedan zviždač opisao je “rutinski pretres kada bi čuvari puštali velike pse na zatvorenike koji su spavali, bacajući zvučnu granatu na ograđeni prostor dok su trupe upadale unutra”.

Nakon napada Hamasa na Izrael 7. oktobra, izraelska vojska pretvorila je tri vojne lokacije u logore za palestinske zatvorenike iz Gaze. Ovaj potez u skladu je s izraelskim Zakonom o nezakonitim borcima, koji je Kneset proširio u decembru kako bi vojsci dao veće ovlasti za pritvaranje.

Odgovarajući na CNN-ov zahtjev za komentarom na sve optužbe, izraelska vojska je izjavila:

“IDF osigurava korektno ponašanje prema pritvorenicima. Svaka tvrdnja o nedoličnom ponašanju vojnika IDF-a ispituje se i shodno tome se rješava. U odgovarajućim slučajevima, MPCID (Odjel za kriminalističku istragu vojne policije) istrage se otvaraju kada postoji sumnja na nedolično ponašanje koje opravdava takve radnje. Uhićenicima se stavljaju lisice ovisno o stupnju rizika i zdravstvenom stanju. Slučajevi nezakonitog stavljanja lisica nisu poznati vlastima”.

POVEZANI PROIZVODI

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

- Advertisment -
Jutarnji

NAJPOPULARNIJE

NEDAVNI KOMETARI