7.7 C
Sarajevo
03/03/2024
Jutarnji
NaslovnicaBiznisRadnik iz Bangladeša se pohvalio platom u BiH: Kod kuće bih zarađivao...

Radnik iz Bangladeša se pohvalio platom u BiH: Kod kuće bih zarađivao tri puta manje

Više od 300 radnika iz Bangladeša trenutno živi i radi u Bosni i Hercegovini. Angažovani su uglavnom u građevinskim firmama, a njihovi poslodavci ističu zadovoljstvo njihovim zalaganjem i prilagođavanjem životu u našoj zemlji.

Procjenjuje se da će u ovoj godini još nekoliko stotina radnika iz Bangladeša doći da radi u bosanskim firmama.

Muhamed Patoari je prije dvije i po godine došao iz Bangladeša i prvi posao dobio u jednoj firmi iz Kalesije. Već 13 mjeseci je radnik građevinske firme iz Čelića, zajedno sa još 15 svojih zemljaka. Njegove kolege, lokalni radnici ove firme, hvale ga kao vrijednog radnika i ističu da vrlo brzo uči naš jezik.

– U Bangladešu je puno ljudi, 180 miliona ljudi. Ovdje je dobro, dobre plate, dobra firma, sve je dobro ovdje – kaže Muhamed Patoari iz Bangladeša.

Muhamedov zemljak, Husein Šabur, ističe svoje zadovoljstvo uslovima rada i plaćom koja je trenutno oko 1.200 KM. Za isti posao u Bangladešu bio bi plaćen tri puta manje. Radnicima iz Bangladeša besplatno su osigurani stan i hrana, a imaju isti radni status kao i domaći radnici.

Lokalni radnici ove firme, koji su uglavnom mještani Koraja i Čelića, svjesni su nove realnosti da će narednih godina, zbog masovnog odlaska naših radnika prema zemljama zapadne Evrope, sve više radnika iz dalekog istoka biti u domaćim firmama.

– Dok sam bio mlađi išao sam po svijetu, hodao, radio. Meni je normalno da dođe stranac kod nas da radi, jer i ja sam bio stranac, npr. u Njemačkoj ili Austriji. Ali, uglavnom uklapaju se dobro, rade dobro – kaže za BHRT Izet Horozović, radnik građevinske firme iz Čelića.

Iskustva poslodavaca sa stranim radnicima su različita, u zavisnosti iz koje zemlje ti radnici dolaze, ali generalno su iskustva sa radnicima iz Bangladeša pozitivna.

– Mi bismo čak i preporučili radnike koji dolaze prvenstveno iz Bangladeša jer su vrlo odgovorni, vrlo su snalažljivi. Vrlo brzo uče naš jezik, naše običaje i vrlo brzo se prilagođavaju da rade zajedno sa našim uposlenicima – rekao je Jasmin Čeliković, pravnik u građevinskoj firmi iz Čelića.

Građevinske kompanije sa područja sjeveroistočne Bosne imaju sve više ugovorenih poslova, ali i sve izraženiji problem sa radnom snagom koju ne mogu naći na lokalnim berzama rada. Prema procjenama, tokom ove godine još nekoliko stotina radnika iz Bangaldeša doći će u Bosnu i Hercegovinu.

POVEZANI PROIZVODI

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

- Advertisment -
Jutarnji

NAJPOPULARNIJE

NEDAVNI KOMETARI