13.8 C
Sarajevo
06/13/2024
Jutarnji
NaslovnicaVijestiRatni zločinac Ratko Mladić tražio da izađe na uvjetnu slobodu u Srbiju....

Ratni zločinac Ratko Mladić tražio da izađe na uvjetnu slobodu u Srbiju. Očekivano je odbijen

Međunarodni mehanizam za krivične sudove (MMKS) odbio je zahtjev ratnog zločinca Ratka Mladića, nekadašnjeg komandanta Glavnog štaba Vojske Republike Srpske (VRS), za uvjetno puštanje na slobodu ili nastavak služenja doživotne kazne zatvora u Srbiji.

U odluci predsjednice MMKS-a, Graciele Gatti Santane, navodi se da je 26. aprila 2024. godine Mladić podnio zahtjev tražeći uvjetno puštanje u Srbiju zbog humanitarnih razloga ili, alternativno, da tamo služi ostatak kazne. Kao razloge za ovaj zahtjev, Mladić je naveo da njegova bolest nije adekvatno tretirana, da bi u Srbiji imao bolju zdravstvenu njegu, kao i jezičku barijeru s kojom se trenutno suočava.

Gatti Santana je u odluci napomenula da statut Mehanizma propisuje da se zatvorska kazna služi u državi s kojom Ujedinjene nacije imaju sporazume, te da Srbija ne bi bila održiva opcija za izvršenje kazne koju je izrekao MMKS.

“Pošto je odslužio samo otprilike 13 godina svoje doživotne kazne, Mladić još nije dostigao prag podobnosti za prijevremeno puštanje na slobodu”, navodi se u odluci.

Podsjetimo, Mehanizam je 8. juna 2021. godine donio drugostepenu presudu kojom je potvrđena doživotna kazna zatvora zločincu Ratku Mladiću za genocid u Srebrenici, progone Bošnjaka i Hrvata, terorisanje građana Sarajeva i uzimanje pripadnika UNPROFOR-a za taoce.

Mladić je oslobođen po prvoj tački optužnice za genocid u pet općina – Prijedoru, Sanskom Mostu, Kotor-Varoši, Foči i Vlasenici.

Kao dio redovnog praćenja Mladićevog zdravstvenog stanja, predsjednica je dobila izvještaj Pritvorske jedinice Ujedinjenih nacija koji ukazuje da je Mladićevo zdravstveno stanje trenutno stabilno i da postoji značajan napredak. “Na osnovu informacija koje imam, smatram da uvjerljive humanitarne okolnosti na koje se pozivao Mladić nisu potkrijepljene u ovoj fazi i da Mladić dobiva svu neophodnu njegu u Pritvorskoj jedinici. Smatram da zahtjev treba odbiti”, zaključila je Gatti Santana.

Prema odluci donesnoj 10. maja, predsjednica je apelovala da sekretar Mehanizma osigura, ako to već nije učinjeno, da Mladić što prije dobije medicinsku dokumentaciju koju je zatražio, kao i da se osigura da Mladić i dalje ima pristup prevodilačkim uslugama na svom jeziku.

POVEZANI PROIZVODI

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

- Advertisment -
Jutarnji

NAJPOPULARNIJE

NEDAVNI KOMETARI