13 C
Sarajevo
04/14/2024
Jutarnji
NaslovnicaVijestiRS ide u rudarenje litijuma uprkos negodovanjima građana?

RS ide u rudarenje litijuma uprkos negodovanjima građana?

“O rudarenju litijuma na području Lopara odlučiće struka, a ne političari”, ovo je poruka predsjednika Vlade Republike Srpske Radovana Viškovića koji je komentarisao najavu otvaranja rudnika litijuma na Majevici nakon što je firma “Arcore AG” u javnost izašlča sa rezultatima sprovedenog geološkog istraživanja koji pokazuju značajna ležišta, između ostalih i litijuma.

“Ako struka kaže da je rudarenje bezbjedno za zdravlje i životnu sredinu, onda će to biti prihvatljivo. Ako kažu da ima bilo koji segment, koji utiče na život građana, onda Vlada Republike Srpske to neće podržati”, rekao je Višković ističući da rudarenje takvih vrsta minerala prije 10 do 15 godina i danas nije isto.

Iako se u prvom dijelu izjave čini da premijer tek očekuje da čuje stav struke, u drugom dijelu navodi da je informacije već dobio i da je tehnologija napredovala.

“Dobio sam informaciju od struke, koji kažu da mogu da obezbijede zeleno rudarenje, a to znači da nije štetno po okolinu i zdravlje građana. Ako je to moguće, onda ćemo takvu vrstu rudarenja podržati”, naveo je on.

Inače prethodni period u Loparama je obilježen nezadovoljstvom građana i masovnim javnim okupljanjima protiv najavljene eksploatacije. Ovo pitanje izaziva pažnju i drugih lokalnih zajednice koje gravitiraju Majevici pa će tako u Tuzli sutra u BKC u 19:30 biti odrćana javna tribina pod nazivom “Dolazi nam rudnik litijuma, Tuzlo probudi se”, a među govornicima su navedeni Dalibor Ballian i Ratko Ristić, profesori sa univerziteta u Sarajevu i Beogradu kao i Aleksandar Jovanović Ćuta, narodni poslanik u Skupštini Srbije koji dolazi ispred pokreta Ekološki ustanak.

POVEZANI PROIZVODI

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

- Advertisment -
Jutarnji

NAJPOPULARNIJE

NEDAVNI KOMETARI