25 C
Sarajevo
05/20/2024
Jutarnji
NaslovnicaMuzika"Sankcije trećeg stepena": Zašto se Bosna i Hercegovina već godinama ne takmiči...

“Sankcije trećeg stepena”: Zašto se Bosna i Hercegovina već godinama ne takmiči na Eurosongu?

Malmö će biti domaćin 68. izdanja Eurosonga 2024., a takmičenje će se održati od 7. do 11. maja u Malmö Areni. Nakon impresivne pobjede Loreen na prošlogodišnjem Eurosongu, Švedska će po sedmi put biti domaćin ovog globalnog muzičkog spektakla, što je čini drugom najčešćom zemljom domaćinom, odmah iza Ujedinjenog Kraljevstva.

Takmičenje će biti u suorganizaciji Europske radiodifuzijske unije (EBU) i Sveriges Televisiona (SVT), a sastojat će se od dva polufinala 7. i 9. maja, te velikog finala 11. svibnja 2024. Švedska se ponosi svojim bogatim naslijeđem domaćinstva Eurosonga, prethodno organiziravši takmičenje 1975., 1985., 1992., 2000., 2013. i 2016. godine.

Na čelu s voditeljskim dvojcem, Petrom Mede i Malin Åkerman, očekujemo da će ove godine švedski duo pružiti gledateljima nezaboravne trenutke tokom tri uzbudljive emisije uživo.

Ovogodišnje takmičenje privuklo je pažnju svojim rekordnim brojem sudionika, s 37 zemalja koje će se takmičiti za prestižnu titulu najbolje pjesme Eurovizije. Posebno se ističe povratak Luksemburga nakon 31 godine izbivanja, dok će Rumunjska propustiti ovogodišnje takmičenje iz finansijskih razloga. Iz susjednih zemalja, Hrvatska šalje iznimno popularnu pjesmu “Rim Tim Tagi Dim” u izvedbi Baby Lasagne, koja trenutno drži prvo mjesto na eurovizijskim kladionicama s impresivnih 17 posto šanse za pobjedu.

Srbiju će predstavljati Teodora Pavlovska ili Teya Dora s pjesmom “Ramonda”, dok će Sloveniju na Eurosongu 2024. u Švedskoj predstavljati 27-godišnja mezzosopranistica i pop pjevačica Sara Briški Cirman, poznatija kao Raiven, s pjesmom “Veronika”.

Dok su mnoge zemlje uzbuđene zbog svojih predstavnika, Crna Gora i Sjeverna Makedonija su odustale od učestvovanja, a Bosna i Hercegovina već nekoliko godina nije uključena u ovom prestižnom natjecanju.

”BHRT je trenutno pod sankcijama trećeg stepena s EBU-om – što znači da više nemaju pristup bilo kakvim aktivnostima ili uslugama EBU-a”, potvrđeno je ranije za Bljesak.info iz Komunikacijskog tima EBU-a.

Iznos duga iz EBU-a nisu željeli otkriti, ali je s BHRT-a ranije potvrđeno kako je riječ o iznosu od oko 6 milijuna švicarskih franaka.

”Ne želimo otkrivati iznos duga, ali on je rezultat članstva BHRT-a u EBU-u u cjelini, a ne samo njihovog sudjelovanja na Eurosongu”, kazali su iz EBU-a.

Podsjećamo, BiH je posljednji put imala svoje predstavnike 2016. godine. Tada su je predstavljali Dalal, Deen, Ana Rucner i Jala Brat s pjesmom ”Ljubav”.

POVEZANI PROIZVODI

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

- Advertisment -
Jutarnji

NAJPOPULARNIJE

NEDAVNI KOMETARI