13.8 C
Sarajevo
06/14/2024
Jutarnji
NaslovnicaMagazinSimbolu Pariza prijeti propast: Eiffelov toranj bi mogao biti zatvoren. Razlog je...

Simbolu Pariza prijeti propast: Eiffelov toranj bi mogao biti zatvoren. Razlog je nevjerovatan

Kritiziran još tokom izgradnje kao “beskoristan i monstruozan, koji sramoti ljepotu Pariza”, Eiffelov toranj ponovno izaziva kontroverze – ali ovaj put iz drugih razloga.

Simbol Pariza i jedna od najvećih svjetskih znamenitosti koja dnevno privlači prosječno 20 hiljada posjetitelja propada i stanje je, prema pisanju francuskih medija alarmantno.

Eiffel je odredio da se spomenik obnavlja i boji svakih sedam godina. No posljednji krug obnove dovršen je prije 14 godina. Radovi su započeli 2019., ali su odgođeni zbog pandemije te je do danas samo 30% tornja prefarbano. Sindikat radnika tvrdi da je hrđa na tornju toliko uzela maha da je dovela u pitanje njegov opstanak, a za sve krive loše upravljanje spomenikom. Također osuđuju i stanje infrastrukture, zbog kojeg turisti s kartama čekaju u redu i po tri sata.

Denis Vavassori, član sindikata i jedan od radnika, rekao je da boja opasno pada s tornja i da se hrđa sve više širi.

“Radim ovdje 21 godinu i nikad ga nisam vidio u ovakvom stanju”, rekao je. “Što više vremena bude prolazilo, popravci će morati biti veći.”

Zbog cijele situacije u februaru su radnici bili u štrajku šest dana tokom kojih je toranj bio zatvoren, i to već po drugi put od 27. decembra, datuma kada se obilježavala stota godišnjica smrti Gustavea Eiffela.

A kako bi okončala štrajk u februaru, firma Société d‘Exploitation de la Tour Eiffel (SETE) koja upravlja tornjem i koja je u 99% vlasništvu grada Pariza obvezala se uložiti 380 miliona eura u održavanje i obnovu do 2031. te uravnotežiti budžet 2025. No sindikati su skeptični te su zaprijetili da će nastaviti sa štrajkom i tokom Olimpijskih igara ovog ljeta, kada se očekuje da će glavni grad ugostiti više od 15 miliona turista.

Problemi su počeli s pandemijom – firma SETE izgubila je, naime, 100 miliona eura tokom 2020. i 2021., kada je vlada naredila jednogodišnje zatvaranje kulturnih objekata zbog COVID-a. Sada se stoga razmatra podizanje cijena ulaznica tijekom Olimpijskih igara do 20% kako bi se nadoknadili neki od tih gubitaka.

Sindikati, međutim, tvrde da SETE “ide prema katastrofi” jer se njihov poslovni model temelji na precjenjivanju budućih prihoda od prodaje ulaznica i podcjenjivanju eskalirajućih troškova održavanja i popravaka. Smatraju da tvrtka teži “kratkoročnoj profitabilnosti”.

Francuska ministrica kulture, Rachida Dati, predložila je pak da se toranj, koji je izgrađen za Svjetsku izložbu u Parizu 1889., klasificira kao “povijesni spomenik” kako bi država mogla pomoći u finansiranju radova.

“Cijeli sistem nije u ravnoteži”, izjavio je predstavnik sindikata, te dodao da je “u devet godina firma samo dvaput ostvarila dobit, 2014. i 2018.”. Kao odgovor na njihove kritike, zamjenik gradonačelnika Pariza, Emmanuel Grégoire, objavio je na X, nekadašnjem Twitteru, da je “Eiffelov toranj dragulj, koji je u vrlo dobrom stanju, a vijeće će nastaviti ulagati u njegovu obnovu”.

POVEZANI PROIZVODI

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

- Advertisment -
Jutarnji

NAJPOPULARNIJE

NEDAVNI KOMETARI