32.7 C
Sarajevo
07/18/2024
Jutarnji
NaslovnicaVijestiSpasilački timovi pokušavaju i danas doći do zatrpanog rudara: “Činimo sve što...

Spasilački timovi pokušavaju i danas doći do zatrpanog rudara: “Činimo sve što možemo, nema odustajanja”

Spasilački timovi i danas neprestano u Rudniku lignita Mramor nadomak Tuzle kako bi došli do rudara kojeg je u petak ujutru zatrpalo nekoliko tona zemlje.

Prema jučerašnjim informacijama spasioci pronašli alat kojeg je koristio, očekivalo da će ubrzo doći i do rudara, to se nažalost još nije dogodilo.

Za portal N1 jutros je Zuhdija Tokić, predsjednik Sindikata radnika Krek kazao kako akcija spašavanja se nastavlja.

“I jutros je nastavljena potraga. Tačnije, akcija neprestano traje i svi maksimalno ulažu napore kako bi došli do rudara. Mi ne odustajemo dok ne pronađemo našeg kolegu. Situacija je teška”, kazao je.

Sinan Husić, predsjednik Sindikata radnika rudnika uglja u FBiH također je kazao kako nema odustajanja te da rade sve što je u njihovoj mogućnosti.

“Imamo sve uslove nastaviti naprijed prema tačci gdje bi se mogao nalaziti naš kolega. Danas je u jami ekipa iz Federalne rudarske inspekcije. Danas će biti održano zasjedanje štaba. Nakon onog što se evidentira u jami, donijet će se naredne odluke. Nema odustajanja”, kazao je za BHRT.

Rudnik lignita Mramor djeluje u sastavu Rudnika uglja Kreka i kao takav jedini vrši eksploataciju podzemnim putem, odnosno silaskom rudara u jamu.

U ovoj jami 2020. je poginuo jedan rudar, dok se u jami Dobrnja Jug, udaljenoj nekoliko stotina metara, prije 34 godine dogodila najveća rudarska nesreća na ovim prostorima, kada je smrtno stradalo 180 komorata.

POVEZANI PROIZVODI

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

- Advertisment -
Jutarnji

NAJPOPULARNIJE

NEDAVNI KOMETARI