13 C
Sarajevo
04/14/2024
Jutarnji
NaslovnicaKulturaSutra na sceni Narodnog pozorišta Sarajevo premijerno će biti prikazan balet 'Bolero'

Sutra na sceni Narodnog pozorišta Sarajevo premijerno će biti prikazan balet ‘Bolero’

Baletni klasik “Bolero” Mauricea Ravela, u koreografiji Takuyae Sumitomoa, uz pratnju Sarajevske filharmonije kojom će dirigovati maestra Vesna Šouc, premijerno će biti izveden u četvrtak, 8. februara u Narodnom pozorištu Sarajevo, saopćeno je iz Narodnog pozorišta.

Baletna predstava “Bolero” biti će izvedena u sklopu akademije povodom 40 godina od održavanja Zimskih olimpijskih igara u Sarajevu. Naime, sarajevska Olimpijada 1984. zatvorena je plesom na ledu Britanaca Jayne Torvill i Christophera Deana, a koji su osvojili zlatne medalje spektakularnim nastupom na muziku “Bolera”.

Koreograf baleta Bolero Takuya Sumitomo kazao je da priprema “Bolero” sa baletskim ansamblom Narodnog pozorišta Sarajevo i već osjeća da će ovaj “Bolero” biti jedinstveni performans.

– Svima je poznata ova muzika, svi znaju da “Bolero” nosi veliku strast. Svakog minuta moć se širi i postaje sve veća. Koncept mog “Bolera” je takav da on ne donosi nikakvu priču, više se radi o apstraktnom performansu. Nema specifičnog karaktera ali svih dvadeset igrača su na sceni zajedno, izvodeći iste pokrete tako da će biti vrlo moćna predstava – izjavio je koreograf Takuya Sumitomo.

U predstavi će nastupiti baletni ansambl Narodnog pozorišta Sarajevo kojeg čine: Tamara Ljubičić, Ekaterina Vereshchagina, Nataša Gaponko, Amina Sulejmanagić, Albina Huskić, Zulejha Kečo-Kapidžić, Selma Efendić, Toko Tatekawa, Darika Dunganova, Dora Kos, Lejla Bajramović, Luisa Escamilla Rodriguez , Jovana Milosavljević-Lovrenović, Nadža Pušilo, Ivan Salonski, Boris Vidaković, Bulat Gareev, Til Čmančanin, Admir Kalkan, Masafumi Okuzono, Denis Zhuchenko, Elio Arnoldo Villa Garcia, Mihail Mateescu, Goran Staniškovski.

Asistentica koreografa je Rieka Sumitomo, scenograf Josip Lovrenović, kostimografkinja Amra Zulfikarpašić, te baletmajstor Mia Jahić.

Balet “Bolero” biti će izveden u okviru projekta “Winter Fest: Zimska čarolija u Narodnom pozorištu” koji je podržala Turistička zajednica KS.

Ulaznice za premijerno izvođenje baleta Bolero neće biti dostupne u prodaji, a o terminima narednih igranja javnost će biti blagovremeno obaviještena putem zvaničnih platformi NPS, saopćeno je.

POVEZANI PROIZVODI

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

- Advertisment -
Jutarnji

NAJPOPULARNIJE

NEDAVNI KOMETARI