32.7 C
Sarajevo
07/18/2024
Jutarnji
NaslovnicaBiznisSvjetska kompanija ulaže milione u BiH: "Adriatic Metals" oživio Vareš i regiju

Svjetska kompanija ulaže milione u BiH: “Adriatic Metals” oživio Vareš i regiju

Vareš će zauvijek ostati upamćen po svojoj rudarskoj prošlosti i bogatom naslijeđu mineralnih resursa, ali otkako se kompanija “Adriatic Metals” pojavila u Varešu s investicijama u višemilionskom iznosu, ovaj grad koji je izumirao ponovo je oživio.

To se ogleda u mnogim aspektima svakodnevnog života, od cijena stanova, zemljišta, do proširenja ugostiteljskih aktivnosti.

Danas Vareš stoji na ivici izuzetno svijetle budućnosti zahvaljujući projektu koji će, prema stručnjacima, transformirati ovu regiju i cijelu zemlju.

U mnogim slučajevima, ova korporacija pokazala je svoju namjeru da ne djeluje nepažljivo, već da poštuje i rješava probleme lokalne zajednice, s ciljem olakšavanja i unapređenja života stanovnika. Jedan primjetan primjer je rješavanje problema s vodosnabdijevanjem u mnogim selima, posebno onima koja se snabdijevaju izvorištima Mrestilište – Bukovica. Ta sela uključuju Pogar, Borovicu, Zaruđe, Sjenokos.

Značaj ulaganja

Projekt istraživanja i eksploatacije mineralnih resursa u Varešu kompanije “Adriatic Metals” dobio je status projekta od posebne važnosti za Bosnu i Hercegovinu u martu ove godine. Ovo nije samo simbolično priznanje; to označava ogromnu važnost ovog projekta za ekonomiju zemlje, kako u smislu doprinosa od 25 posto ukupnih direktnih stranih investicija u 2023. godini tako i predviđenog doprinosa rastu BDP-a za dva posto.

”Adriatic Metals” nije štedio resurse kako bi ostvario svoju viziju. Do sada su investirali nevjerovatnih 250 miliona dolara u istraživanje i eksploataciju srebra, cinka i olova na ovom području, a ta posvećenost raste kako nastavljaju ulagati u istraživački program.

Generalni direktor “Adriatic Metals BiH” Pol Kronin (Paul Cronin) optimistično je najavio početak proizvodnje u martu 2024. godine. Kako je najavljeno, tako je i bilo. “Adriatic Metals” finansirao je rekonstrukciju željezničke pruge koja će, nakon 20 godina, ponovo povezati Vareš i Luku Ploče, služeći kao izvozna tačka za ovu kompaniju. Elektrifikacija, koju finansira država Bosna i Hercegovina, omogućit će putnički transport na pruzi.

Ovo je projekt koji stavlja vareški kraj i Bosnu i Hercegovinu na svjetsku mapu rudarstva 21. stoljeća. Paralelno s razvojem projekta “Vareš”, kompanija je pokrenula niz projekata ka održivom razvoju ove lokalne zajednice.

– Naš cilj nije samo ostvarivanje projekta, već stvaranje pozitivnog naslijeđa. Vjerujemo da smo snažni koliko i zajednica u kojoj živimo i radimo. Naš projekt u Varešu osigurava održivi prosperitet svih zajednica blizu rudnika – objašnjava Kronin.

Obnova Vareša

Predsjednica Odbora za odnose s lokalnom zajednicom, čije je osnivanje pokrenula kompanija “Adriatic Metals”, profesorica Jasmina Šijak naglasila je ranije da ovo tijelo radi na koordiniranoj zaštiti interesa ljudi koji žive i žele nastaviti živjeti u Varešu, kao i kompanije.

– Naš cilj je obnoviti i osvježiti Vareš, otvoriti ga prema svijetu i budućnosti, osigurati da naš razvoj bude održiv, i u tom smislu, važnost ove kompanije je presudna. Pozitivne promjene su vidljive. Bilježimo porast zaposlenosti, veću kupovnu moć, veću ekonomsku sigurnost, novi život – dodaje Šijak.

Nakon 30 godina, 14. decembra 2023., obnovljen je željeznički saobraćaj na dionici Podlugovi – Vareš. „Adriatic Metals“ je pomogao u obnovi ove rute.

Bernska konvencija

Nakon svih ovih hronološki raspoređenih događaja, i uzimajući u obzir da je projekt dobio snažnu podršku Federacije Bosne i Hercegovine, pritužba osobe iz Kaknja protiv Bosne i Hercegovine u Bernskoj konvenciji zbog rudarskih aktivnosti u Varešu, izuzetno je iznenađujuća.

Ono što je očito i što se čuje na ulicama Vareša o Adriaticu može se sažeti u nekoliko rečenica. Adriatic Metals razvija globalno poznati „Vareš projekat“ u Varešu, Bosna i Hercegovina. Kompanija se obavezala da će nastaviti održivo operirati, djelujući s najvećim poštovanjem prema stanovništvu i okolišu. Nastavljaju transparentno komunicirati sa svima, što će pomoći u otklanjanju bilo kakvih dezinformacija o aktivnostima projekta i bolje pomoći u pokazivanju dodane vrijednosti koju donosi zemlji, kantonu, općinama, i onima koji žive najbliže projektu.

Ono što kontinuirano naglašavaju jeste namjera da nastave transparentno komunicirati prema svim interesnim skupinama. Budući da spomenuta pritužba nije pokazala nikakve dokaze o nepravilnostima protiv kompanije ili relevantnih institucija u BiH, zadovoljno nastavljaju normalne aktivnosti ostarivanja ciljeva kojima su posvećeni. Pravni postupak pokrenut od strane kompanije protiv onih koji šire laži i dezinformacije je imao za cilj izložiti nedostatak transparentnosti i ukazati na vjerodostojnost i istinu projekta u odnosu na širenje laži i dezinformacije. Saznajemo da, shodno tome, su donijeli odluku o povlačenju tužbe za klevetu protiv osobe u Kakanju, jer je odluka Sekretarijata Bernske Konvencije potvrdila istinitost i ispravnost projekta.

U tom smislu, kontaktirali smo kompaniju, i oni su nam rekli:

– Adriatic Metals potvrđuje da je donio odluku o povlačenju tužbe za klevetu koju je podnio protiv osobe iz Kaknja koja je širila dezinformacije iz razloga što je odluka sekretarijata bernske konvencije potvrdila autenticnost svih dozvola i samog projekta. Zadovoljni smo što Bernska konvencija nije identificirala nikakvo nepravilno postupanje kompanije, stoga je naš cilj pokazivanja istine ovom odlukom postignut. Nastavljamo se fokusirati na postizanje naših ciljeva razvoja lokalne i šire zajednice.

Ono što je ključno pitati je, kome smetaju investicije u Bosni i Hercegovini, i zašto neko hvali investitore svakih šest mjeseci, samo da bi ih neko sabotirao i ometao njihov rad nakon šest mjeseci? Kome i zašto smeta prosperitet Bosne i Hercegovine?

POVEZANI PROIZVODI

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

- Advertisment -
Jutarnji

NAJPOPULARNIJE

NEDAVNI KOMETARI