13 C
Sarajevo
04/14/2024
Jutarnji
NaslovnicaLifestyleTikTokom se širi trend generacije Z koji zabrinjava psihologe

TikTokom se širi trend generacije Z koji zabrinjava psihologe

Generacija Z osmislila je novi trend koji je u posljednjih nekoliko mjeseci preplavio TikTok, a u kojem hvale prednosti i užitke provođenja cijelog dana u krevetu, piše Daily Mail.

Snimke s hashtagom #bedrotting, odnosno “truljenje u krevetu” preplavile su TikTok i pregledane su više od 125 milijuna puta. Brojni tiktokeri u viralnim snimkama pokazuju kako provode dan u krevetu i bave se aktivnostima koje ih opuštaju, poput igranja igrica, skrolanja na mobitelu, čitanja knjige ili gledanja filmova.
@dryftsleep have you tried it? #bedrotting #stressrelief #softliving #sleep ♬ Living In A Haze – Milky Chance

Generacija Z tvrdi da im provođenje cijelog dana u krevetu nakon stresnog dana (ili sedmice) nudi potpuni oporavak, ali i poboljšava mentalni fokus i želju za produktivnošću.

Trend zabrinjava psihologe

Međutim, ovaj novi trend zabrinjava psihologe, koji se slažu da bi osobe s predispozicijom za depresiju mogle doživjeti pogoršanje simptoma nakon dana provedenog u krevetu. Laurel Roberts-Meese, licencirana bračna i obiteljska terapeutkinja, smatra da bi ovaj trend mogao prikriti simptome kliničke depresije te dovesti do ideje da je savršeno normalno provoditi dane u krevetu i ne potražiti pomoć za svoj mentalni problem, prenosi Index.

@cuntdraculaa #bedrotting ♬ som original – Sk1

Psiholozi također upozoravaju kako se takozvani “dan popluna” često pretvara u priliku za beskrajno skrolanje na društvenim mrežama, što, prema brojnim istraživanjima, može povećati rizik od razvoja anksioznih poremećaja, kao i poremećaja prehrane.

Potreban je oprez

Međutim, iako ne podržavaju u potpunosti ovaj koncept, neki psiholozi tvrde kako nisu iznenađeni njegovom popularnošću. Jedan od njih je i dr. Gordon Flett sa Sveučilišta York u Torontu.

“Pritisak potrebe da se ispune današnja nemoguća očekivanja može biti neumoljiv. Tako da nije previše teško zamisliti izgorjelog i iscrpljenog perfekcionista koji pada u ovakvo stanje”, objasnio je.

Ipak, većina psihologa smatra kako koncept “truljenja u krevetu” šalje podmuklu poruku koja demonizira odmor te upozoravaju kako bi se na taj način depresivno ponašanje moglo maskirati kao umor, pošto je riječ o sličnim stanjima.

“Nema ništa loše u ležanju u krevetu s vremena na vrijeme kako biste napunili baterije, ali ako to radite često, što je tri puta sedmično ili više, znak je da se vaš živčani sustav aktivno isključuje kako bi vas zaštitio od dodatnog stresa”, objasnila je Liz Tenuto, koja podučava ljude vježbanju ublažavanja stresa.

@bizzi_and_mara ‍♀️#bedrotting#fyp#sleepover#bsf#pov ♬ original sound – ᴘᴀᴛ ʟʏʀɪᴄꜱ –

Naposljetku, stručnjaci zaključuju da je umjerenost ključna. Dakle, jedan dan u krevetu na sedmičnoj osnovi je sasvim OK.

 

 

POVEZANI PROIZVODI

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

- Advertisment -
Jutarnji

NAJPOPULARNIJE

NEDAVNI KOMETARI