7.7 C
Sarajevo
03/03/2024
Jutarnji
NaslovnicaVijestiU Sarajevo došao prvi od 15 novih tramvaja, nakon testiranja bit će...

U Sarajevo došao prvi od 15 novih tramvaja, nakon testiranja bit će pušten u redovan saobraćaj

Sarajevu je u prethodnoj noći, tačnije dva sata nakon ponoći isporučen, prvi od 15 novih tramvaja koje je proizvela švicarska kompanija Stadler.

Isporuka prvog novog tramvaja je počela krajem ovog mjeseca iz Poljske, gdje je i proizveden. Ovo vozilo je u Poljskoj imalo probne vožnje, a slijedi njegovo testiranje i u Sarajevu. Nakon završetka testiranja, bit će pušteno u redovni saobraćaj.

Foto: Čitatelj

Ministar saobraćaja Kantona Sarajevo Adnan Šteta (SDP) je ranije najavio da će isporuka prvog tramvaja početi do kraja ove godine te da bi preostalih 14 tramvaja trebalo biti isporučeno do ljeta sljedeće godine.

Nekoliko vozača tramvaja preduzeća GRAS je nedavno upravo u Poljskoj bilo na obuci za vožnju i upravljanje novim tramvajima. Oni su zaduženi za obuku ostalih vozača tramvaja. Planirana je rekonstrukcija GRAS-ovog tramvajskog depoa (Remiza), a jedan od razloga za to jeste nabavka novih vozila.

Resorni ministar Adnan Šteta pored novog tramvaja

Ugovor za kupovinu 15 novih Stadlerovih tramvaja je potpisan 2021., a tramvaji se proizvode prema specifikacijama Kantona Sarajevo. Koštali su skoro 70 miliona KM, a novac je osiguran kreditom Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD).

Imaju tri vagona s kapacitetom od 180 putnika od čega je 79 sjedećih mjesta. Maksimalna brzina im je 70 kilometara na sat, klimatizovani su, imaju uređaj za brojanje putnika, bežični internet, USB priključke, unutrašnji i vanjski videonadzor kako bi ulazak i izlazak putnika bio sigurniji te su potpuno prilagođeni osobama s invaliditetom.

Ovo je prva kupovina novih tramvaja u Sarajevu u posljednjih nekoliko decenija, a razmatra se kupovina još novih tramvaja.

POVEZANI PROIZVODI

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

- Advertisment -
Jutarnji

NAJPOPULARNIJE

NEDAVNI KOMETARI