13 C
Sarajevo
04/14/2024
Jutarnji
NaslovnicaVijestiU sarajevskoj Ferhadiji postavljene cipele: Simbol ubijenih građana opkoljenog Sarajeva

U sarajevskoj Ferhadiji postavljene cipele: Simbol ubijenih građana opkoljenog Sarajeva

Prolaznici ulicom Ferhadijom u Sarajevu danas su mogli vidjeti poredane cipele s ciljem odavanja počasti svim građanima glavnom grada Bosne i Hercegovine koji su ubijeni tokom opsade.

Riječ je o projektu “Stazom sjećanja 11 541…” koji Memorijalni centar Sarajevo provodi u saradnji sa Gradom Sarajevo.

Iz Memorijalnog centra Sarajevo pozivaju građane da se priključe projektu i doniraju cipele koje simbolizuju ubijene građane opkoljenog Sarajeva.

Realizacija projekta traje od 5. marta do 5. aprila u okviru kojeg je planirana i postavka 11.541 para cipela koje će simbolizovati korake građana Sarajeva koji su ubijeni tokom opsade.

“Svi građani Kantona Sarajevo, ali i cijele Bosne i Hercegovine i dijaspore, mogu biti dio ovog projekta i dati svoj doprinos donacijom cipela koje će simbolizovati stope jednog građanina, odraslog ili djeteta, kojima su oduzeti životi tokom opsade Sarajeva”, saopćeno je iz Memorijalnog centra Sarajevo/Fond memorijala.

Sarajevo je grad heroj koji je preživio opsadu najdužu u modernoj povijesti svijeta. 1.425 dana građani ovog grada su ubijani tokom agresije na Republiku Bosnu i Hercegovinu. Memorijalni centar Sarajevo u saradnji sa Gradom Sarajevo, projektom ‘Stazom sjećanja’ nastoji da oda počast svim nevino ubijenim građanima, ali i herojskoj borbi i odbrani glavnog grada, tom čudu bosanskog otpora i antifašističkoj ideji i nasljeđu ovoga grada i države. Ovim putem želim da pozovem sve građane Kantona Sarajevo da svojim učešćem daju doprinos kolektivnoj izgradnji kulture sjećanja i sjećanja na sve ubijene građane Sarajeva. Cipele za projekt ‘Stazom sjećanja’ građani mogu da doniraju na području svih devet općina Kantona Sarajevo kako bismo na dostojanstven način obilježili 5. april – Dan opsade grada Sarajeva. Pozivamo sve građane da nam se u što većem broju odazovu i volontiraju na ovom projektu, kako prilikom postavljanja cipela isto tako i u samim pripremama”, rekao je Ahmed Kulanić, direktor Memorijalnog centra Sarajevo.

Građani cipele mogu donirati na sljedećim lokacijama/punktovima:

Općina Stari Grad Sarajevo: ul. Hamdije Kreševljakovića br.94
Općina Centar Sarajevo: ul. Skenderija br.10 – u sklopu parkinga, ul. Husrefa Redžića – u sklopu parking garaže Općina Novo Sarajevo: ul. Paromlinska br.64 – reciklažno dvorište

Općina Novi Grad Sarajevo: ul. Adija Mulabegovića – u sklopu parking garaža
Općina Ilidža: ul. 12. mart br.5

Općina Hadžići: ul. Žunovačka br.4 – zgrada Komunalca
Općina Trnovo: ul. Bjelašnica Štinji do bb
Općina Vogošća: ul. Omladinska do broja 14

Općina Ilijaš: ul. Bosanski put bb – recklažno dvorište

“Donirane cipele će biti dio postavke u okviru centralnog događaja koji će biti održan 5. aprila 2024. godine. Po okončanju projekta, cipele će biti sačuvane trajno kao dio ‘Staze sjećanja’ koja će biti izgrađena u Memorijalnoj šumi koju će Memorijalni centar Sarajevo graditi u narednom periodu na lokaciji Hrasnički stan na planini Igman”, poručili su iz Memorijalnog centra Sarajevo.

POVEZANI PROIZVODI

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

- Advertisment -
Jutarnji

NAJPOPULARNIJE

NEDAVNI KOMETARI