20 C
Sarajevo
07/15/2024
Jutarnji
NaslovnicaSportUEFA naredila Sarajevu da prekrije "Cvijet Srebrenice" na dresu na utakmici

UEFA naredila Sarajevu da prekrije “Cvijet Srebrenice” na dresu na utakmici

Fudbaleri Sarajeva su danas na utakmici prvog pretkola Konferencijske lige protiv kazahstanskog Aktobea trebali igrati s “Cvijetom Srebrenice” na grudima. 

Međutim, krovna organizacija evropskog fudbala (UEFA) je naredila da bude prekrivena.

Iz Sarajeva su željeli u znak sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici na dresovima to istaknuti, a prijedlog je prihvatio FS BiH, nakon čega su isprintani primjeri tri dana pred polazak u Kazahstan.

Međutim, UEFA je naredila da se ovaj simbol mora prekriti, te da igrači mogu koristiti crne trake.

– Uvažavajući činjenicu da je utakmica Konferencijske lige protiv Aktobea zakazana 11. jula FK Sarajevo planirao je u znak sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici na dresovima istaknuti simbol “Cvijet Srebrenice”.

U skladu sa pravilima UEFA izgled dresa prihvaćen je od Nogometnog saveza BiH koji je službenim putem takav dres prijavio UEFA. Pored toga FK Sarajevo 25. juna uputio je i posebnu molbu prema UEFA da nam dozvoli korištenje ovog dresa. Tri dana prije odigravanja utakmice od UEFA je stigao službeni odgovor na našu molbu, u kojem se navodi da nemamo saglasnost za dodavanje ovog simbola na dres, te da igrači mogu koristiti crne trake oko ruke. Pošto su dresovi u tom trenutku već bili pripremljeni o tome je klub obavijestio UEFA iz koje je poručeno da se odštampani simbol “prekrije”.

FK Sarajevo smatra da je odluka da se utakmica igra s ovim amblemom na dresu u skladu sa širim ciljevima promicanja ljudskih prava i poštovanja prema žrtvama zločina. Cvijet Srebrenice utjelovljuje načela humanosti, poštovanja i kolektivnog sjećanja na žrtve genocida. Dopuštanje našem timu da nosi ovaj amblem bila bi gesta solidarnosti sa žrtvama genocida i poruka da se takve tragedije nikada ne zaborave, ali i ne ponove.

FK Sarajevo ostaje vjeran sjećanju na žrtve genocida u Srebrenici. Never forget Srebrenica – u klubu s Koševa.

Podsjećamo, Sarajevo od 17 sati igra gostuju

Podsjetimo, Bordo tim danas od 17 sati igra gostujuću utakmicu protiv Aktobea u prvom pretkolu Konferencijske lige. Duel se igra u istoimenom kazahstanskom gradu, a revanš je zakazan za sedam dana u Sarajevu.

POVEZANI PROIZVODI

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

- Advertisment -
Jutarnji

NAJPOPULARNIJE

NEDAVNI KOMETARI