13 C
Sarajevo
04/14/2024
Jutarnji
NaslovnicaBiznisUgasila se još jedna fabrika u RS-u, stotine radnika ostalo bez posla

Ugasila se još jedna fabrika u RS-u, stotine radnika ostalo bez posla

Gašenjem firme ”Nova Dipo” gasi se život u Podgradcima, poručili su danas radnici koji su ostali bez posla. Traže da se pronađe hitno rješenje kako bi proizvodnja ponovo počela. Također, i da se izmire dugovanja. Nekima, doprinosi nisu godinama uplaćeni.

– Firma je pokradena, nemamo doprinose pet godina, socijalno, penziono, znači nemamo ništa. Došli smo da radimo, kapija je zaključana nemate posla, idite kućama, nemamo niko rješenje – priča radnik Željko Vujić.

– Mi jesmo za to da ova firma radi, međutim, nama je prvobitno cilj da se riješi naš status. Mi smo istjerani iz firme, ne daju nam ući, firma je zaključana – navodi Goran Gigović.

Više od 100 ljudi ostalo je bez posla 30. januara kada im je samo rečeno da više ne dolaze na posao jer se proizvodnja obustavlja.

Navodno je Skupština ”Nova Dipo” 31. januara u potpunosti obustavila rad tog društva koje je nekada radilo i za svjetski poznatu Ikeu.

Radnici su ranije rekli da su problemi počeli prije dvije, tri, godine. Advokat je u ime 215 sadašnjih i bivših radnika podnio tužbu protiv preduzeća.

– Imajući u vidu dosadašnji tempo suda u sličnim slučajevima, nije sigurno da će ti sporovi biti uskoro završeni. Zato su se radnici danas ovdje okupili da država interveniše u pogledu rješavanja njihovih važnijih životnih pitanja – rekla je Rafaela Ljubojević Đurić, advokat.

Podrška radnicima stiže od gradonačelnika. Kaže da se problem mora riješiti jer svi gube zatvaranjem firme.

– Gradska uprava razgovarala je sa strukom, resornim ministarstvom i sa predsjednikom Republike Srpske, moramo da tražimo rješenje za ovu kompaniju, ova kompanija ne smije da stane, ona ne smije da prestane sa radom, jer bi to bilo pogubno, ne samo za Gradišku nego i cijelu Republiku Srpsku – istakao je Zoran Adžić za Atv.

– Ova firma je naša majka, ako se ona ugasi, ugasilo se komplet mjesto – izjavio je Zvjezdan Panić, predsjednik Savjeta MZ Gornji Podgradci.

Zvali smo na nekoliko brojeva telefona firme ”Nova Dipo” ali se niko nije javio. Radnici su poručili su da će, ukoliko se ne odgovori na njihove zahtjeve i molbe, četvrtog marta organizovati još masovnije i radikalnije proteste.

POVEZANI PROIZVODI

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

- Advertisment -
Jutarnji

NAJPOPULARNIJE

NEDAVNI KOMETARI