13 C
Sarajevo
04/14/2024
Jutarnji
NaslovnicaLifestyleUlazak u Aja Sofiju se od danas naplaćuje: Evo koliko košta razgledanje...

Ulazak u Aja Sofiju se od danas naplaćuje: Evo koliko košta razgledanje džamije

Svaka država se ponosi određenim znamenitostima i veliki broj turista posjeti baš ta prepoznatljiva obilježja. Kada je riječ o Istanbulu, to je, bez premca, Aja Sofija.

25 eura

Čuvena džamija je jedna od najposjećenijih atrakcija Turske, a ukoliko želite kao strani turista da je posjetite, nećete moći ako ne platite. Naime, od danas ulaz za strane turiste iznosi 25 eura, a to je odluka turskog ministarstva kulture i turizma, piše “Protothema.gr”.

Ministarstvo je završilo razdvajanje ulaza za one koji će u džamiju ulaziti kao hodočasnici i one koji će Aja Sofiju posjećivati u kulturne ili turističke svrhe, prenosi Telegraf.rs.

U saopćenju turskog ministarstva kulture i turizma se navodi:

– U okviru restauracije i zaštite spomenika koju je započeo ministar kulture i turizma Mehmet Ersoj, planirano je da se na određenom mjestu postavi blagajna za prodaju karata koja je već pripremljena za posjetioce i bit će puštena u rad 15. januara. Postavljene su i kamere, sistemi za detekciju požara i sistemi hitnog dojavljivanja, a poduzete su zaštitne mjere na obilasku džamije.

23 jezika

U istom saopćenju se ističe da će “državljani Republike Turske koji budu posjećivali džamiju radi vjerskih obreda i dalje ulaziti besplatno kroz ulaz predviđen za to”.

Uz poseban sistem slušalica i putem QR koda, posjetioci će moći da se informišu o džamiji na 23 jezika, u mirnom okruženju bez ometanja hodočasnika koji će se moliti.

POVEZANI PROIZVODI

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

- Advertisment -
Jutarnji

NAJPOPULARNIJE

NEDAVNI KOMETARI