20 C
Sarajevo
07/15/2024
Jutarnji
NaslovnicaSci-techUz pomoć ovog telefona možete izmjeriti tjelesnu temperaturu, samo ga približite licu

Uz pomoć ovog telefona možete izmjeriti tjelesnu temperaturu, samo ga približite licu

Google je unaprijedio svoj najnoviji model pametnog telefona Pixel 8 Pro, dodajući mu funkciju mjerenja tjelesne temperature. Ova funkcija, koja je već nekoliko mjeseci ugrađena u uređaj, ali nije bila aktivna, sada je zvanično dostupna korisnicima u Sjedinjenim Američkim Državama nakon što je dobila odobrenje američke Uprave za hranu i lijekove (FDA).

Senzor za mjerenje

Da bi se koristila, potrebno je polako prijeći telefonom preko cijelog lica tokom četiri sekunde. Senzor za mjerenje temperature mora biti veoma blizu kože, ali bez direktnog kontakta. Onima koji nose naočale preporučuje se da ih skinu tokom mjerenja, zbog potrebe da telefon bude što bliži licu, piše kompanija na svom blog postu.

Prema Googleovim kliničkim ispitivanjima, softverski algoritam ovog uređaja može izmjeriti tjelesnu temperaturu u rasponu od 36,1 do 40 stepeni s preciznošću od ±0,3 stepena, što ga čini uporedivim s drugim termometrima za mjerenje temperature na sljepoočnici, prenosi Telegraf.rs.

Pored mjerenja temperature tijela, Pixel 8 Pro može mjeriti i temperaturu predmeta, ali s ograničenim dometom od samo pet centimetara. Tokom mjerenja, korisnik ne dobiva nikakvu vizuelnu povratnu informaciju, već se na ekranu pojavljuje samo dugme za mjerenje i krajnji rezultat.

Januarsko ažuriranje

Iako je sama ideja senzora za mjerenje temperature zanimljiva, u praksi se pokazala kao prilično nepraktična. Naime, korisnici su se žalili na kompleksnost korištenja ove funkcije, ukazujući da bi možda bila pogodnija za pametne satove.

Ova novost je dio januarskog ažuriranja za 2024. godinu, koje uključuje i druge funkcije poput “Circle to Search”, predstavljene tokom lansiranja Galaxy S24, kao i AI-podržanu funkciju “Magic compose” za Google Messages aplikaciju. Google najavljuje da će ažuriranje biti dostupno u narednih nekoliko sedmica.

POVEZANI PROIZVODI

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

- Advertisment -
Jutarnji

NAJPOPULARNIJE

NEDAVNI KOMETARI