15 C
Sarajevo
03/03/2024
Jutarnji
NaslovnicaVijestiVeliki redovi ispred Ambasade Njemačke u Sarajevu: Građani čekaju dozvole za odlazak...

Veliki redovi ispred Ambasade Njemačke u Sarajevu: Građani čekaju dozvole za odlazak u inostranstvo

Uprkos kraju godine i obilježavanju brojnih blagdana i praznika, redovi ispred Ambasade Njemačke u Sarajevu i u decembru su puni građana koji čekaju papire za odlazak u inostranstvo.
Fotoreporter portala Klix.ba zabilježio je danas velike gužve ispred zgrade Ambasade gdje je danas na radne dozvole i druge papire potrebne za odlazak u ovu zemlju čekalo na desetine građana. 

Slične gužve bilježile su se i sredinom godine kada su također građani čekali u redovima na termin intervjua u Ambasadi Njemačke.

U posljednje tri godine, prema analizi koju je Klix.ba objavio u oktobru 2023. godine, iz Bosne i Hercegovine se odjavilo 10.276 građana.

Kada govorimo o pojedinačnim općinama sa najvećim brojem odjavljenih za inostranstvo, u posljednjih godinu dana prednjači Brčko Distrikt (139 osoba). Iz Novog Sarajeva je odjavljeno 79 osoba, a iz sarajevske Općine Novi Grad 84. Tu su i Banja Luka, Bihać, Doboj, Tuzla, kao i Mostar.

Iako se neki građani odluče za trajni odlazak u inostranstvo, mnogi koriste šansu odlaska u drugu državu za rad na nekoliko mjeseci da bi se potom vratili u Bosnu i Hercegovinu.

Prema podacima UN-ovog izvještaja za 2022. godinu “Perspektive svjetskog stanovništva”, Bosna i Hercegovina je zauzela prvo mjesto na listi zemalja sa najvećim smanjenjem stanovnika. Prema informacijama iz izvještaja, Bosna i Hercegovina godišnje gubi 1,5 posto svojih stanovnika.

POVEZANI PROIZVODI

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

- Advertisment -
Jutarnji

NAJPOPULARNIJE

NEDAVNI KOMETARI