32.7 C
Sarajevo
07/18/2024
Jutarnji
NaslovnicaBiznisVeliki udarac za niskobudžetne kompanije: Kazna zbog naplaćivanja kabinskog prtljaga

Veliki udarac za niskobudžetne kompanije: Kazna zbog naplaćivanja kabinskog prtljaga

Španske vlasti kaznile su niskobudžetne aviokompanije, uključujući easyJet i Ryanair, kaznama u ukupnom iznosu od 150 miliona eura zbog politika koje uključuju dodatno naplaćivanje putnicima za kabinski prtljag.

U najvećoj sankciji koju je izdalo Ministarstvo za socijalna prava i pitanja potrošača španske vlade, prijevoznici easyJet, Ryanair, Vueling i Volotea kažnjeni su nakon istrage pokrenute prošlog ljeta.

Prema presudi, četirima kompanijama u budućnosti prijeti zabrana naplaćivanja kabinske prtljage putnicima.

Španska novinska kuća Cadena SER prenijela je da kazne iznose ukupno 150 milina eura, a avioprijevoznike također osuđuju što putnicima naplaćuju dodatne naknade za rezervaciju susjednih sjedala za djecu i druge članove porodice.

Udruženje španskih avioprijevoznika (ALA) uzvratila je na odluku, nazvavši kazne “nesrazmjernima” i istaknuvši da se avioprijevoznici još uvijek mogu žaliti.

Izvori iz ministarstva rekli su Guardianu da je glavna uprava za pitanja potrošača otvorila istragu u junu prošle godine nakon pritužbi potrošačkih organizacija zbog “zloupotrebe” koju provode avioprijevoznici.

Istraga se usredotočila na četiri područja, koja su uključivala dodatno naplaćivanje kabinske prtljage i odabir sjedala.

Vladina istraga također je razmotrila zabrinutost zbog nedostatka transparentnosti prijevoznika u vezi s konačnom cijenom usluga prilikom online rezervacije i odluke o blokiranju plaćanja gotovinom na aerodromu za dodatne usluge.

Prema izvorima Guardiana konačni prijedlozi sankcija izneseni su pogođenim kompanijama prije nekoliko sedmica. Ministarstvo nije željelo potvrditi financijske iznose koje je od svake kompanije tražilo.

Cadena SER također je izvijestila da je ministarstvo osudilo Ryanair jer putnicima naplaćuje 20 eura za printanje svojih papirnih karata, nazvavši to nesrazmjernim troškom.

Facua, jedna od udruga potrošača koja je podnijela prvu žalbu, pozdravila je odluku, rekavši da je šest godina vodila kampanju kako bi natjerala vladu da intervenira.

ALA, koja zastupa avioprijevoznike koji obavljaju 85% zračnog prometa u i iz Španije, rekla je u izjavi da je proces još otvoren i da se može uložiti žalba.

Također je istaknuto da je ta praksa potpuno legalna i da europsko zakonodavstvo priznaje slobodu avioprijevoznika u određivanju cijena karata.

POVEZANI PROIZVODI

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

- Advertisment -
Jutarnji

NAJPOPULARNIJE

NEDAVNI KOMETARI