25 C
Sarajevo
05/20/2024
Jutarnji
NaslovnicaVijestiVijeće muftija IZ BiH odlučilo: Svi koji imaju preko 10.800 KM moraju...

Vijeće muftija IZ BiH odlučilo: Svi koji imaju preko 10.800 KM moraju dati zekat

Vijeće muftija Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini donijelo je odluku o visini nisaba za ramazan, pa tako on iznosi 10.800 KM, odnosno 5.530 eura ili 5.960 američkih dolara.

Nisab je određena vrijednost ili količina imovine koju fizička ili pravna osoba treba posjedovati tokom godinu dana da bi podlijegala obavezi zekata.

Nisab podrazumijeva vrijednost ili količinu imovine koja prelazi osnovne životne potrebe, kao što su hrana, odjeća, kuća, stan, prijevozno sredstvo i osnovna sredstva za poslovanje i troškovi vezani za pobrojano.

Vijeće je također odlučilo da i ove godine iznos sadekatul-fitra (vitri) za Ramazan iznosi 10, 15 i 20 KM.

Sadekatul-fitr je vjerska obaveza kojom se za vrijeme ramazanskog posta obavezuju svaki slobodan punoljetni musliman i muslimanka koji posjeduju višak hrane koji ostane nakon jednodnevne ishrane.

Iznos sadekatul-fitr je izračunat u tri kategorije, s obzirom na činjenicu da je dnevni jelovnik kod nekoga oskudniji, a kod nekoga obilniji.

Davanje sadekatul-fitra veže se za izdržavatelja porodice i izvršava se shodno njegovim imovinskim mogućnostima.

Stav Vijeća muftija je da se punina intencija propisa sadekatul-fitra i zekata ostvaruje samo institucionalnim prikupljanjem u Fond Bjetul-mal i njihovom institucionalnom distribucijom.

POVEZANI PROIZVODI

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

- Advertisment -
Jutarnji

NAJPOPULARNIJE

NEDAVNI KOMETARI