32.7 C
Sarajevo
07/18/2024
Jutarnji
NaslovnicaVijestiZa "Marš mira" prijavljeno preko 1.400 učesnika: Mladi čine veliki dio kolone

Za “Marš mira” prijavljeno preko 1.400 učesnika: Mladi čine veliki dio kolone

Do sada je oko 1.400 osoba prijavljeno za ovogodišnji “Marš mira”, trodnevno pješačenje u okviru obilježavanja godišnjice genocida u Srebrenici. Ovaj događaj simbolizuje čuvanje sjećanja i sprečavanje negiranja onoga što se desilo u ljeto 1995. godine u Srebrenici i okolini, prenosi Anadolija.

“Pripreme za ‘Marš mira’ ove godine teku po našem planu i programu kojeg smo usvojili. Prijave učesnika odvijaju se očekivanom dinamikom. Do sada imamo prijavljeno više od 80 organizovanih grupa, ukupno oko 1.400 osoba,” izjavio je Suljo Čakanović, predsjednik Pododbora za “Marš mira” koji trenutno obilazi trasu na planini Udrč.

Čakanović je zadovoljan stanjem na trasi “Marša mira”, uprkos nevremenu koje je pogodilo to područje u proteklom periodu.

“Šta nas dalje čeka, vidjet ćemo. Vjerovatno ima drveća na trasi. Prije nekoliko dana smo obišli trasu Buljim i Buljimski potoci. Tamo smo zatekli veliki broj drveća na putu koje moramo ukloniti do 7. jula kako bi trasa ‘Marša mira’ bila prohodna i sigurna,” rekao je Čakanović za Anadoliju.

“Marš mira” je memorijalna manifestacija koja se održava svake godine u julu, povodom obilježavanja godišnjice genocida nad Bošnjacima “Sigurne zone Ujedinjenih nacija” u Srebrenici iz jula 1995. godine.

Prijave iz cijelog svijeta

“Imamo prijave iz Holandije, Slovenije, Turske, Njemačke, Austrije. Dakle, iz većine evropskih zemalja imamo prijavljene grupe. Međutim, prijave još uvijek traju. Imamo i mnogo prijava iz mnogih mjesta u Bosni i Hercegovini. Tu su grupe koje su s nama svake godine, ali ima i novih,” istakao je Čakanović.

Prema njegovim riječima, ove godine imaju i prijavljene nove grupe, uglavnom školska djeca.

“Pedagoški zavod će u saradnji sa Ministarstvom obrazovanja Kantona Sarajevo ove godine povesti svoje srednjoškolce na ‘Marš mira’, njih 70-80. Očekujemo da će na ovom ‘Maršu mira’ biti puno djece i mladih ljudi. Predviđamo da će ove godine biti oko 5.000 učesnika,” kazao je Čakanović.

Čakanović je izrazio zadovoljstvo interesovanjem mladih za “Marš mira” jer na taj način imaju priliku da vide trasu kojom su se kretali Srebreničani u julu 1995. godine i čuju priče preživjelih.

“Marš mira” ima za cilj izgradnju, unapređenje i njegovanje kulture sjećanja na genocid nad Bošnjacima u Srebrenici te sprečavanje negiranja, poricanja i relativiziranja zločina genocida.

Prema informacijama iz Instituta za nestale osobe BiH, do sada je identifikovano i porodice su dale saglasnost za ukop 11 žrtava genocida na kolektivnoj dženazi 11. jula u Potočarima.

POVEZANI PROIZVODI

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

- Advertisment -
Jutarnji

NAJPOPULARNIJE

NEDAVNI KOMETARI