20 C
Sarajevo
07/15/2024
Jutarnji
NaslovnicaVijestiZabrana nošenja marame u Oružanim snagama BiH ne krši Ustav BiH

Zabrana nošenja marame u Oružanim snagama BiH ne krši Ustav BiH

Ustavni sud Bosne i Hercegovine je danas na 140. plenarnoj sjednici odlučio o apelaciji U-21/22 koju je podnio Bakir Izetbegović, a u vezi ustavnosti Pravilnika o uniformama Oružanih snaga BiH

 

“Odlučujući o zahtjevu Bakira Izetbegovića, u vrijeme podnošenja zahtjeva prvog zamjenika predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, za ocjenu ustavnosti člana 5. stav (3) Pravilnika o uniformama Oružanih snaga Bosne i Hercegovine broj 11-02-3-1864-13/16 od 24. aprila 2017. godine koji glasi: ‘Vjerska obilježja uz uniformu mogu se nositi na način da ista ne budu vidljiva’, Ustavni sud je utvrdio da je osporena odredba u saglasnosti sa članom II/3.g) Ustava Bosne i Hercegovine i članom 9. Evropske konvencije za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda (Evropska konvencija)”, navodi se u odluci.

Odlučujući o predmetnom zahtjevu, Ustavni sud je, između ostalog, podsjetio da je Evropski sud u svojoj praksi istakao da može, po potrebi, uzeti u obzir bilo koji konsenzus i zajedničke vrijednosti koje proizlaze iz prakse država potpisnica Evropske konvencije.

Također je istakao da je iz Pravilnika o uniformama vidljivo da se pravila o vidljivom isticanju vjerskih simbola u Oružanim snagama BiH jednako primjenjuju na sve pripadnike te da je zaštita načela neutralnosti u Oružanim snagama BiH kompatibilna s vrijednostima na kojima se zasnivaju Ustav BiH i Evropska konvencija.

Ustavni sud je smatrao da Ministarstvo odbrane BiH zbog specifičnog karaktera Oružanih snaga BiH može zahtijevati od svojih pripadnika/pripadnica da se suzdrže od iskazivanja određenih vjerskih uvjerenja na radnom mjestu.

Osim toga, Ustavni sud je istakao da se osporenom odredbom vjerska sloboda ne ograničava općenito u Oružanim snagama BiH, te da je vojnim licima omogućeno obavljanje vjerskih aktivnosti u skladu sa specifičnostima svake od vjera. Ustavni sud je zaključio da zabranom nošenja hidžaba uz uniformu tokom vojne službe u Oružanim snagama BiH nije prekršeno pravo na slobodu vjere.

Podsjećamo, zbog zabrane nošenja hidžaba, pripadnica OSBiH Emela Mujanović-Kapidžija je pokrenula sudski postupak protiv BiH u martu 2020. godine zbog diskriminacije i povrede ljudskih prava na slobodu vjere.

Prvostepenom presudom njen zahtjev je odbijen. Dva mjeseca kasnije odbijena je i njena žalba. Zbog toga je 2021. godine podnijela apelaciju Ustavnom sudu BiH i trenutno čeka na konačnu odluku najviše pravosudne instance. Ustavni sud je u jednu objednio apelaciju Izetbegovića i Mujanović-Kapidžije.

POVEZANI PROIZVODI

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

- Advertisment -
Jutarnji

NAJPOPULARNIJE

NEDAVNI KOMETARI