Oglasi - Advertisement

Uprava za inspekcijske poslove Republike Srpske donijela je kontroverznu odluku kojom se nalaže opštini Istočna Ilidža da sruši rekonstruisanu saobraćajnicu, parking i trg Kralja Aleksandra, smještene na entitetskoj granici s Federacijom Bosne i Hercegovine, tačnije općinom Novi Grad Sarajevo. Ova situacija izazvala je veliko nezadovoljstvo među stanovnicima i lokalnim vlastima.

Opština Istočna Ilidža, koja je u saradnji s federalnom opštinom Novi Grad u 2023. godini sanirala infrastrukturu koja je bila u lošem stanju još od vremena zimskih olimpijskih igara, odlučila je ignorirati naređenje. Načelnik opštine Marinko Božović izjavio je da će opština ostati pri svom stavu i da neće doći do rušenja radova bez obzira na eventualne posljedice. „Kakve god posljedice snosili, nećemo ništa srušiti“, istakao je Božović, naglašavajući apsurdnost situacije.

Sadržaj se nastavlja nakon oglasa

Prema informacijama iz rješenja Uprave za inspekcijske poslove, opštini se naređuje da ukloni sve radove na rekonstrukciji, uključujući parking mjesta i pješačke staze, a troškovi rušenja padaju na teret investitora. Ova odluka dolazi zbog neriješenih imovinsko-pravnih odnosa koji nisu u nadležnosti opštine.

Božović smatra da je zahtjev za rušenje besmislen i da se ne može očekivati da opština preuzima odgovornost za situacije koje su rezultat nesređenih odnosa na višim nivoima vlasti. On je ukazao na dugogodišnji problem koji se odnosi na izlaganje zemljišta u ovoj katastarskoj opštini i na to da su vlasti Republike Srpske više od 30 godina nakon rata ostale nemoćne u rješavanju tih pitanja.

Stanovnici Istočne Ilidže su ogorčeni ovom odlukom i smatraju je neprihvatljivom. „Zgroženi smo naredbom o rušenju rekonstruisanog Trga“, izjavili su oni, izražavajući sumnju da bi se slična naređenja mogla odnositi i na druge građane koji žive na području gdje prolazi entitetska linija.

Ova situacija otvara niz pitanja o pravima i sigurnosti građana koji žive u blizini entitetske granice. Postavlja se pitanje hoće li i drugi građani uskoro dobiti slične naredbe da uklone dijelove svojih kuća ili pomoćnih objekata, što dodatno komplikuje već tešku situaciju.

U ovim trenucima, ključna je potreba za dijalogom i saradnjom između različitih nivoa vlasti kako bi se riješili problemi koji utiču na svakodnevni život građana. Stanovnici Istočne Ilidže očekuju podršku i razumijevanje od republičkih vlasti, kako bi se osigurala stabilnost i normalizacija odnosa u ovoj regiji.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here